JOGURT OWOCOWY – DOMOWY CZY SKLEPOWY? CZYTAJCIE ETYKIETY!

domowy_jogurt_owocowy

Jogurt owocowy to smaczna, zdrowa i sycąca przekąska. Lubią ja szczególnie dzieci i właśnie z uwagi na nie warto bliżej przyjrzeć się składnikom, z których wykonane są gotowe produkty. Wszystko po to, by oprócz witamin i dobroczynnych bakterii nie zaserwować maluchom przypadkiem chemicznej bomby! Czytaj dalej JOGURT OWOCOWY – DOMOWY CZY SKLEPOWY? CZYTAJCIE ETYKIETY!

CIASTO ORKISZOWE Z JABŁKAMI

ciasto_orkiszowe_z_jablkami

Świeże i suszone owoce, orzechy, zdrowe tłuszcze, miód i dobrej jakości mąka – czyli dziś o tym, że ciasto ciastu nierówne. Mimo najrozmaitszych ograniczeń jakie czasami musimy, czy też chcemy stosować, są sposoby, by małe co nieco nie tylko nam nie szkodziło, ale przy okazji dostarczyło organizmowi odżywczych substancji i witamin. Czytaj dalej CIASTO ORKISZOWE Z JABŁKAMI

KIEŁKI – ZIMOWE NOWALIJKI

KIEŁKI

Do Świąt zbliżamy się wielkimi krokami, czas więc przygotować się do wysiania rzeżuchy.   Kiełki to już wielkanocna tradycja.  Służą nam przede wszystkim za ozdobę, a szkoda, bo kryje się w nich bogactwo witamin, szczególnie potrzebnych nam w tym okresie. Na polskie, dojrzałe w słońcu pomidory trzeba będzie jeszcze trochę poczekać i tu z pomocą przychodzą zimowe nowalijki:) Czytaj dalej KIEŁKI – ZIMOWE NOWALIJKI

NATURALNE PROBIOTYKI – CZYLI DLACZEGO WARTO JEŚĆ KISZONKI?

 

NATURALNE PROBIOTYKI-KISZONKI

To świetna alternatywa dla sezonowych warzyw, szczególnie teraz w okresie zimy, kiedy do wyboru mamy jedynie ich importowane namiastki. Kiszone ogórki można wykorzystać zarówno przy robieniu sałatek, jak i na kanapkę. Zawierają pożyteczne laktobakterie, które regulując pracę naszego układu pokarmowego wzmacniają odporność. Kiszonki, mimo że same są kwaśne – odkwaszają organizm! Czytaj dalej NATURALNE PROBIOTYKI – CZYLI DLACZEGO WARTO JEŚĆ KISZONKI?

DOMOWE PESTO Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

DOMOWE PESTO

Oliwki, oliwa z oliwek, bazylia, ziarna słonecznika i…. czosnek niedźwiedzi. Tyle zaledwie wystarczy by samodzielnie przygotować domowe pesto. W wersji bardziej popularnej nie dodaje się czosnku dzikiego. Ja jednak mam jeszcze trochę zamrożonych zapasów więc postanowiłam poeksperymentować:)

 

Czytaj dalej DOMOWE PESTO Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

PORCJA SZPINAKU W FORMIE PRZYSTĘPNEJ NAWET DLA NIEJADKÓW

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Szpinak, odpowiednio przygotowany czosnek, ser żółty i  jogurt naturalny to kompozycja wręcz idealna, dająca gwarancję wyśmienitego posiłku. A takie właśnie zestawienie znajdziemy w naleśnikach ze szpinakiem. Danie to, choć wymaga trochę pracy, z łatwością znajdzie w rodzinie wielu zwolenników i co najważniejsze dostarczy sporej dawki niezbędnych witamin i minerałów. Czytaj dalej PORCJA SZPINAKU W FORMIE PRZYSTĘPNEJ NAWET DLA NIEJADKÓW

NAJPROSTSZE LODY TRUSKAWKOWE

NAJPROSTSZE LODY TRUSKAWKOWE

Choć to nie sezon na orzeźwiające propozycje postanowiłam zamieścić na blogu bardzo prosty przepis na lody truskawkowe – wychodząc z założenia że nawet jesienią i zimą zdarza się nam że mamy zwyczajnie ochotę na lody. Dlatego warto mieć zawsze  w zamrażalniku trochę mrożonych owoców, by szybko wyczarować coś pysznego. Czytaj dalej NAJPROSTSZE LODY TRUSKAWKOWE

CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ORKISZEM

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ORKISZEM

Choć dania smażone, szczególnie na głębokim oleju nie należą do lekkich i łatwostrawnych, to myślę że od czasu do czasu możemy skusić się na smakołyk tego typu. Jednym z nich są popularne placki  ziemniaczane, ale  w nieco innej odsłonie. Żeby wyrównać bilans zysków i strat do placków można dodać natki i te warzywa, które najbardziej lubimy..

Czytaj dalej CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ORKISZEM

GRANOLA – SŁODYCZE BEZ SŁODYCZY


GRANOLA

Obalamy kolejny mit – o z tym, że dieta odchudzająca czy w ogóle zdrowe odżywianie to zero łakoci do końca życia. No cóż, nawet gdyby ktoś miał aż tak dużo silnej woli, to stanowczo odradzam! Potrawy słodkie tak samo jak ostre, słone czy kwaśne są zwyczajnie potrzebne naszemu organizmowi. Ale słodycz słodyczy nie równa, dlatego zamieszczam przepis na szybką przekąskę, którą możemy się objadać do woli bez wyrzutów sumienia. Czytaj dalej GRANOLA – SŁODYCZE BEZ SŁODYCZY

JAK ZROBIĆ WŁASNY PRZECIER POMIDOROWY?

 

jak_zrobic_wlasny_przecier_pomidorowy

Choć z kupieniem koncentratu czy przecieru pomidorowego, nawet tego dobrej jakości, nie ma większego problemu, to jednak zupa pomidorowa na własnoręcznie wykonanej wersji nie ma sobie równych. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste – dlatego warto zaopatrzyć się choć w kilka słoiczków na zimę. Czytaj dalej JAK ZROBIĆ WŁASNY PRZECIER POMIDOROWY?

DOMOWY PAPRYKARZ

DOMOWY PAPRYKARZ

Każdy z nas pamięta zapewne smak słynnego paprykarza szczecińskiego…  dobrze przyprawiony, lekko pikantny, idealny na kanapkę. Namawiam Was do przygotowania jego domowej wersji. Przepis jest prosty, a sam fakt wykonania samodzielnie tego przysmaku z Wybrzeża sprawi, że zjemy coś świeżego, pełnego witamin, a co za tym idzie zdrowego. To kolejna propozycja na bezmięsny posiłek i ..zaoszczędzenie pieniędzy.

Czytaj dalej DOMOWY PAPRYKARZ

ZDROWA I PRZEPYSZNA PIZZA

ZDROWA I PRZEPYSZNA PIZZA

Choć pizza uchodzi za jedno z czołowych dań typu fast food, możemy przyrządzić jej całkiem zdrową wersję. Co najciekawsze nie jest to wcale trudne. Oczywiście ciasto musimy wykonać samodzielnie, ale gdy już będziemy mieć bazę reszta pracy to sama przyjemność. Na wierzchu możemy położyć to, co każdy z nas lubi najbardziej a przy każdej następnej eksperymentować z nowymi dodatkami. A możliwości są dziesiątki:)

Czytaj dalej ZDROWA I PRZEPYSZNA PIZZA

PASZTET Z CUKINI

PASZTET Z CUKINI

Lato i związane z nim wysokie temperatury sprawiają że zdecydowanie rzadziej niż zimą sięgamy w naszym menu po mięso. I nic w tym dziwnego, nasz organizm potrzebuje w tym okresie o wiele mniej kalorii. Szczególnie podczas upałów, to co jemy powinno być lekkostrawne, a nasze ciało doskonale to rozumie…. I tutaj również odzywa się nieomylna Przyroda z pomocą przynosząc nam pyszności z ogródka czy sadu: bogactwo warzyw i owoców jakimi można rozkoszować się właśnie latem. No cóż – nic dodać, nic ująć – po prostu NATURALNIE IDEALNE:)

Czytaj dalej PASZTET Z CUKINI

DOMOWY BULION MIĘSNY

DOMOWY BULION MIĘSNY

Jeśli trafiliście na ten post to znaczy, że też wiecie już coś więcej o glutaminianie sodu i szukacie alternatyw dla sklepowych kostek rosołowych. Gotowe bulionetki oprócz wspommnianego E-621 zawierają mnóstwo innych sztucznych dodatków. Dlatego gorąco zachęcam Was do przygotowania własnego „ulepszacza smaku”. Czytaj dalej DOMOWY BULION MIĘSNY