GOŁĄBKI Z BRĄZOWYM RYŻEM

GOŁĄBKI Z BRĄZOWYM RYŻEM

Aromatyczne, mięciutkie mięso w rozpływającym się w ustach liściu kapusty, a wszystko polane gęstym sosem pomidorowym. Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Uchodzą też za bardzo kaloryczne, ciężkie i sprzyjające otyłości.  Ale wcale nie musi tak być. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki i nie zagryzać ich dodatkowo ziemniakami, chlebem, czy białą pszenną bułką.

 

Przepis na dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wołowego
  • pół kilograma mięsa wieprzowego
  • ok. 400 g ryżu brązowego naturalnego (4 woreczki)
  • główka białej kapusty (może być też włoska)
  • przecier pomidorowy w kartonie
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1 cebula

 

Przygotowanie:

  1. Ryż zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu (jeśli mamy ten w woreczkach, to wysypujemy do garnka ich zawartość) ok. 15 min.
  2. Z kapusty wycinamy ostrożnie głąb, (nie wyrzucamy go, tylko zjadamy! surowa kapusta ma mnóstwo witamin) tak żeby nie uszkodzić liści i parzymy w osolonej wodzie ok 20 min. (włoska kapusta zmięknie zdecydowanie szybciej, czas parzenia zależy też od wielkości główki, jeśli po obraniu kilku liści okaże się, że te z głębszych warstw są za twarde, można sparzyć pozostałą główkę ponownie).
  3. Mięso mielimy i dodajemy do niego jajko, pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulę, ugotowany i odsączony ryż, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  4. Delikatnie oddzielamy liście kapusty od główki i umieszczamy na cedzaku, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  5. Faszerujemy gołąbki: z odsączonych liści wycinamy gruby rdzeń, lub delikatnie go ścinamy nożem,  do ujednolicenia grubości z pozostałą częścią liścia. Nakładamy farsz i składamy w naleśnik, dokładnie zawijając boki.
  6. Gołąbki układamy warstwami w wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty garnku. Powinny być umieszczone ciasno jeden obok drugiego, skierowane złożeniem do dołu, co zabezpieczy je przed rozwinięciem.
  7. Zalewamy szklanką osolonej wody i przykrywamy liśćmi kapusty. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. półtorej godziny. W przypadku szybkowaru wystarczy 15 – 20 min.

 

Przed podaniem polewamy sosem (przecier podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody, można dodać łyżeczkę masła, ale nie jest to warunek konieczny, doprawiamy według uznania) i oprószamy siekanym koperkiem. Świetnie smakują także posypane kiełkami np. rzeżuchy.

 

DIETETYCZNE GOŁĄBKI

Smacznego! 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *