Aromatyczne, mięciutkie mięso w rozpływającym się w ustach liściu kapusty, a wszystko polane gęstym sosem pomidorowym. Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Uchodzą też za bardzo kaloryczne, ciężkie i sprzyjające otyłości. Ale wcale nie musi tak być. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki i nie zagryzać ich dodatkowo ziemniakami, chlebem, czy białą pszenną bułką.
Przepis na dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki:
- pół kilograma mięsa wołowego
- pół kilograma mięsa wieprzowego
- ok. 400 g ryżu brązowego naturalnego (4 woreczki)
- główka białej kapusty (może być też włoska)
- przecier pomidorowy w kartonie
- koperek
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Ryż zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu (jeśli mamy ten w woreczkach, to wysypujemy do garnka ich zawartość) ok. 15 min.
- Z kapusty wycinamy ostrożnie głąb, (nie wyrzucamy go, tylko zjadamy! surowa kapusta ma mnóstwo witamin) tak żeby nie uszkodzić liści i parzymy w osolonej wodzie ok 20 min. (włoska kapusta zmięknie zdecydowanie szybciej, czas parzenia zależy też od wielkości główki, jeśli po obraniu kilku liści okaże się, że te z głębszych warstw są za twarde, można sparzyć pozostałą główkę ponownie).
- Mięso mielimy i dodajemy do niego jajko, pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulę, ugotowany i odsączony ryż, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- Delikatnie oddzielamy liście kapusty od główki i umieszczamy na cedzaku, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Faszerujemy gołąbki: z odsączonych liści wycinamy gruby rdzeń, lub delikatnie go ścinamy nożem, do ujednolicenia grubości z pozostałą częścią liścia. Nakładamy farsz i składamy w naleśnik, dokładnie zawijając boki.
- Gołąbki układamy warstwami w wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty garnku. Powinny być umieszczone ciasno jeden obok drugiego, skierowane złożeniem do dołu, co zabezpieczy je przed rozwinięciem.
- Zalewamy szklanką osolonej wody i przykrywamy liśćmi kapusty. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. półtorej godziny. W przypadku szybkowaru wystarczy 15 – 20 min.
Przed podaniem polewamy sosem (przecier podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody, można dodać łyżeczkę masła, ale nie jest to warunek konieczny, doprawiamy według uznania) i oprószamy siekanym koperkiem. Świetnie smakują także posypane kiełkami np. rzeżuchy.
Smacznego! 🙂