ORKISZOWA SZARLOTKA

ORKISZOWA SZARLOTKA

Przesmażone, rozpływające się w ustach jabłka na rumianym kruchym cieście pachnące cynamonem – szarlotka to jeden z najbardziej tradycyjnych polskich wypieków i chyba też jeden z najsmaczniejszych. Tutaj w wersji dietetycznej…

 

 

Przepis na orkiszową szarlotkę

 

Składniki:

 

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej z orkiszu (polecam dodać 2 szklanki orkiszowej i 1 szklankę pszennej oczyszczonej)
  • 15 dg masła 
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

  • 0,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cynamon

 


 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajka, olej, śmietanę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać  i zagnieść ciasto, włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej jedną część ciasta, wyłożyć masę jabłkową,  posypać cynamonem, przykryć kratką przygotowaną z pozostałego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok  50 min w temperaturze 180 stopni.

 

Masa jabłkowa:

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć od rondelka dodać cukier i sok z cytryny, wszystko wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok 15 min. Na koniec dodać 2 łyżki kaszy manny. Pozostawić do przestygnięcia.

 

 

Przed podaniem dla dekoracji można delikatnie spruszyć szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *