Przesmażone, rozpływające się w ustach jabłka na rumianym kruchym cieście pachnące cynamonem – szarlotka to jeden z najbardziej tradycyjnych polskich wypieków i chyba też jeden z najsmaczniejszych. Tutaj w wersji dietetycznej…
Przepis na orkiszową szarlotkę
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej z orkiszu (polecam dodać 2 szklanki orkiszowej i 1 szklankę pszennej oczyszczonej)
- 15 dg masła
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18%
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 0,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kaszy manny
- cynamon
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajka, olej, śmietanę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto, włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej jedną część ciasta, wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem, przykryć kratką przygotowaną z pozostałego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min w temperaturze 180 stopni.
Masa jabłkowa:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć od rondelka dodać cukier i sok z cytryny, wszystko wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok 15 min. Na koniec dodać 2 łyżki kaszy manny. Pozostawić do przestygnięcia.
Przed podaniem dla dekoracji można delikatnie spruszyć szarlotkę cukrem pudrem.
Smacznego!