Oliwki, oliwa z oliwek, bazylia, ziarna słonecznika i…. czosnek niedźwiedzi. Tyle zaledwie wystarczy by samodzielnie przygotować domowe pesto. W wersji bardziej popularnej nie dodaje się czosnku dzikiego. Ja jednak mam jeszcze trochę zamrożonych zapasów więc postanowiłam poeksperymentować:)
Przepis na pesto z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- ok. 100 g czosnku niedźwiedziego
- ok. 100 g oliwek
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka łuskanych ziaren słonecznika
- kilkanaście listków bazylii
Wszystko razem dokładnie blendujemy. I gotowe!
Choć tak przygotowane pesto poleca się również do ryby, mięsa, sera czy chleba, chyba jednak najlepiej smakuje z makaronem. Jak prezentuję Wam w postaci spaghetti z pełnoziarnistym makaronem. Gorący, świeżo ugotowany makaron rozkładamy na talerzach, polewamy naszym zielonym sosem, dekorujemy oliwkami, pomidorem pokrojonym w kostkę, można dodać także tuńczyka i kilka listów bazylii.
Dziki czosnek to naturalny antybiotyk, prawdziwa bomba antyoksydacyjna!
Więcej na ten temat znajdziecie tutaj.
Smacznego:)