DOMOWE PESTO Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

DOMOWE PESTO

Oliwki, oliwa z oliwek, bazylia, ziarna słonecznika i…. czosnek niedźwiedzi. Tyle zaledwie wystarczy by samodzielnie przygotować domowe pesto. W wersji bardziej popularnej nie dodaje się czosnku dzikiego. Ja jednak mam jeszcze trochę zamrożonych zapasów więc postanowiłam poeksperymentować:)

 

 

Przepis na pesto z czosnkiem niedźwiedzim

 

Składniki:

  • ok. 100 g czosnku niedźwiedziego
  • ok. 100 g oliwek
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka łuskanych ziaren słonecznika
  • kilkanaście listków bazylii

 

Wszystko razem dokładnie blendujemy. I gotowe!

Choć tak przygotowane pesto poleca się również do ryby, mięsa, sera czy chleba, chyba jednak najlepiej smakuje z makaronem. Jak prezentuję Wam w postaci spaghetti z pełnoziarnistym makaronem. Gorący, świeżo ugotowany makaron rozkładamy na talerzach, polewamy naszym zielonym sosem, dekorujemy oliwkami, pomidorem pokrojonym w kostkę, można dodać także tuńczyka i kilka listów bazylii.

Dziki czosnek to naturalny antybiotyk, prawdziwa bomba antyoksydacyjna!

Więcej na ten temat znajdziecie tutaj.

 

Smacznego:)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *