CIASTO ORKISZOWE Z JABŁKAMI

ciasto_orkiszowe_z_jablkami

Świeże i suszone owoce, orzechy, zdrowe tłuszcze, miód i dobrej jakości mąka – czyli dziś o tym, że ciasto ciastu nierówne. Mimo najrozmaitszych ograniczeń jakie czasami musimy, czy też chcemy stosować, są sposoby, by małe co nieco nie tylko nam nie szkodziło, ale przy okazji dostarczyło organizmowi odżywczych substancji i witamin.

 

Składniki:

  • 6 jabłek średniej wielkości
  • ok. 0,5 szklanki cukru (najlepiej zastąpić miodem lub ksylitolem)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki orzechów
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

 

 

Przygotowanie:

Obrane jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z miodem i cukrem. Odstawić na 2 godziny. Następnie dodać ubite żółtka, cukier waniliowy, olej, pokrojone orzechy, wcześniej namoczone rodzynki, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 190 stopni przez około 50 min.

 

Przyjemne z pożytecznym? – po prostu: naturalnie idealne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *