BEZGLUTENOWE CIASTECZKA GRYCZANO-KOKOSOWE

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA

To propozycja nie tylko dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej, ale dla każdego, kto szuka zdrowej alternatywy dla tradycyjnych słodyczy.  Gryczane ciasteczka, polane ciemną czekoladą to wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a zarazem smaczna i sycąca przekąska. Wszystko za sprawą jednego tajemniczego składnika…

Ciasteczka świetnie sprawdzą się także u osób z alergią na mleko i jego przetwory. A więc do dzieła:

Przepis na bezglutenowe ciasteczka gryczano – kokosowe

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru (można dodać więcej miodu zamiast cukru, lub użyć ksylitolu)
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • ok. 5 łyżek oleju kokosowego (z temperatury pokojowej)

Tak to właśnie za sprawą kokosa nasz wypiek będzie niezwykle sycący, a przy okazji bardzo zdrowy, o jego właściwościach przeczytacie tutaj.

 

 

Przygotowanie:

Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Następnie je rozwałkowujemy (należy pamiętać, by podsypać najpierw mąką, którą oprószamy także wałek, żeby nic nam się nie przyklejało). Ciasto jest bardzo delikatne i łatwo się rwie, bo nie ma w nim glutenu – składnika, który powoduje elastyczność. Ten, kto przygotowywał naleśniki z mąki gryczanej, zauważył z pewnością podobną różnicę – ciasto z mąki pszennej oczyszczonej rozciąga się jak guma. To z gryki jest kruche i delikatne. Wykrawamy ciasteczka (foremką, lub po prostu nożem) i ostrożnie przenosimy je na wyłożoną papierem blaszkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 – 20 min.

Po przestygnięciu polewamy delikatnie gorzką czekoladą, roztopioną z odrobiną wody (najlepiej nadaje się czekolada z zawartością kakao min 60%).


BEZGLUTENOWE CIASTECZKA GRYCZANE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *