To propozycja nie tylko dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej, ale dla każdego, kto szuka zdrowej alternatywy dla tradycyjnych słodyczy. Gryczane ciasteczka, polane ciemną czekoladą to wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a zarazem smaczna i sycąca przekąska. Wszystko za sprawą jednego tajemniczego składnika…
Ciasteczka świetnie sprawdzą się także u osób z alergią na mleko i jego przetwory. A więc do dzieła:
Przepis na bezglutenowe ciasteczka gryczano – kokosowe
Składniki:
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru (można dodać więcej miodu zamiast cukru, lub użyć ksylitolu)
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki kokosowej
- ok. 5 łyżek oleju kokosowego (z temperatury pokojowej)
Tak to właśnie za sprawą kokosa nasz wypiek będzie niezwykle sycący, a przy okazji bardzo zdrowy, o jego właściwościach przeczytacie tutaj.
Przygotowanie:
Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Następnie je rozwałkowujemy (należy pamiętać, by podsypać najpierw mąką, którą oprószamy także wałek, żeby nic nam się nie przyklejało). Ciasto jest bardzo delikatne i łatwo się rwie, bo nie ma w nim glutenu – składnika, który powoduje elastyczność. Ten, kto przygotowywał naleśniki z mąki gryczanej, zauważył z pewnością podobną różnicę – ciasto z mąki pszennej oczyszczonej rozciąga się jak guma. To z gryki jest kruche i delikatne. Wykrawamy ciasteczka (foremką, lub po prostu nożem) i ostrożnie przenosimy je na wyłożoną papierem blaszkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 – 20 min.
Po przestygnięciu polewamy delikatnie gorzką czekoladą, roztopioną z odrobiną wody (najlepiej nadaje się czekolada z zawartością kakao min 60%).