JAK ZROBIĆ WŁASNY PRZECIER POMIDOROWY?

 

jak_zrobic_wlasny_przecier_pomidorowy

Choć z kupieniem koncentratu czy przecieru pomidorowego, nawet tego dobrej jakości, nie ma większego problemu, to jednak zupa pomidorowa na własnoręcznie wykonanej wersji nie ma sobie równych. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste – dlatego warto zaopatrzyć się choć w kilka słoiczków na zimę.

Pomidor należy do tej samej grupy botanicznej co ziemniak. Owoce mają bardzo bogaty skład chemiczny. Poza licznymi witaminami i składnikami mineralnymi, zawierają bardzo cenny likopen, dzięki któremu, jak pokazały liczne badania stały się szczególnymi przeciwrakowymi wojownikami. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1/4 białej części pora
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • sól

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy olej i odrobinę wody, wrzucamy pokrojone drobno warzywa (oprócz pomidorów) i chwilę dusimy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy co jakiś czas mieszając. Odparowujemy wodę do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec całość blendujemy. Rozlewamy do małych słoiczków i pasteryzujemy.

DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *