Chyba nie ma prostszej sałatki niż plastry pomidora posypane siekaną cebulą oprószone solą z pieprzem. To jednak tylko jedna z dziesiątek propozycji na pomidorowe danie. I warto ich wypróbować teraz jak najwięcej póki sezon jeszcze w pełni. Mają one bowiem niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, działając silnie przeciwnowotworowo. A o tym szczególnie powinni pamiętać panowie. Okazuje się bowiem że spożywanie już 10 pomidorów tygodniowo obniża aż o 45 % ryzyko powstania raka prostaty.
Pomidor – owoc z Ameryki….
Pomidory trafiły do Europy w XVI wieku, przywiezione z Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo były jedynie rośliną ozdobną, później zaczęto wytwarzać z nich sosy.
Pomidor należy do tej samej grupy botanicznej co ziemniak. Owoce mają bardzo bogaty skład chemiczny.
Zawierają białko, cukry proste i złożone (w tym skrobię) a także błonnik pokarmowy. Dużo jest w nich karotenoidów, witaminy C, E, witamin z grupy B – B1, B2, B5 i PP. Pomidory dostarczają nam także wielu składników mineralnych: żelaza, potasu, jodu, kobaltu i chromu. Zawierają liczne kwasy organiczne, antocyjany, sterole i saponiny.
Pomidory są mało kaloryczne – zawierają ponad 90 % wody i dzięki zawartości błonnika dają uczucie sytości.
Badania pokazały, że pomidory zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Bardzo dużo pomidorów jedzą mieszkańcy Hawajów – u których występuje niski wskaźnik ryzyka zachorowań na raka żołądka, Norwedzy – z niskim ryzykiem raka płuc, Amerykanie – rzadziej chorujący na raka prostaty i starsi Amerykanie o niskim wskaźniku umieralności na raka ogólnie (wskaźnik o połowę niższy w porównaniu do osób nie jedzących pomidorów lub jedzących je rzadko). A wszystko za sprawą karotenu – zwanego likopenem – to on właśnie nadaje pomidorom czerwoną barwę. Podobnie jak beta karoten, likopen okazuje się super skutecznym czynnikiem przeciwrakowym, z tym że w porównaniu do beta – karotenu jego działanie przeciwutleniające jest dwa razy silniejsze.
I najważniejsze jego poziomu nie zmienia przetwarzanie i obróbka cieplna. Wręcz odwrotnie! sprawia, że likopen zawarty w pomidorach staje się lepiej przyswajalny dla naszego organizmu. Zatem wszelkie sosy, zupy, ketchupy (te dobrej jakości bądź przygotowane samodzielnie), a także soki to prawdziwa bomba witaminowa. I istotna informacja dla panów: badania wykazały, ze likopen działa najskuteczniej przeciw rakowi prostaty. Powinni go jeść szczególnie Ci, którzy narażeni są szczególnie na wystąpienie tego schorzenia.
Pomidorowa dieta działa także przeciw miażdżycy i zawałom serca. Za spożywanie tego owocu odwdzięczy się także nasza skóra: dzięki zawartości wit. C, która dotlenia i wzmacnia naczynia krwionośne, wit. E doskonałej na zmarszczki, a także wysokiej zawartości wody, która nawilży „od środka” – taki koktajl to recepta na piękny wygląd naszej cery. Sok pomidorowy bądź rozgniecioną miazgę pomidora możemy także stosować w formie maseczki m.in. na zmiany trądzikowe i jako serum na dłonie – okazuje się bowiem wspaniałym naturalnym kosmetykiem. Taki kompres działa odżywczo i przeciwbakteryjnie, łagodzi zakażenia i stany zapalne skóry. Zawarte w pomidorach glikoalkaloidy wykazują ponadto działanie antybiotyczne.
Źródło:
- Jadwiga Biernat: Żywienie, żywność a zdrowie, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 2001.
- Jean Carper: Żywność Twój Cudowny Lek, Londyn 1995.
- Jean Carper: Apteka żywności, Wydawnictwo Bertelsmann Media Sp. z o.o., Warszawa 1998