NAJPROSTSZE LODY TRUSKAWKOWE

NAJPROSTSZE LODY TRUSKAWKOWE

Choć to nie sezon na orzeźwiające propozycje postanowiłam zamieścić na blogu bardzo prosty przepis na lody truskawkowe – wychodząc z założenia że nawet jesienią i zimą zdarza się nam że mamy zwyczajnie ochotę na lody. Dlatego warto mieć zawsze  w zamrażalniku trochę mrożonych owoców, by szybko wyczarować coś pysznego.

 

Składniki:

  • 300 g mrożonych truskawek
  • ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek miodu
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i blendujemy,  a następnie umieszczamy np w specjalnych foremkach do robienia lodów na patyku. Wstawiamy na jedną dobę do zamrażalnika. Wyjmujemy kilkanaście minut przed podaniem.

Możemy oczywiście podać od razu jako sorbet np w salaterkach.

Polecam wykonanie własnych lodów z uwagi na skład większości tych obecnie dostępnych w sklepach. Aby przekonać się do własnej produkcji wystarczy przeczytać uważnie niejednokrotnie baaaaardzo długą listę składników jakie tworzą coś, co dziś określa się mianem lodów.

Zamiast truskawek można użyć innych mrożonych owoców (maliny, jagody).

Jeśli chcemy by lody były bardziej śmietankowe – jogurt naturalny zastępujemy śmietanką 30% i dodajemy jej więcej niż jogurtu (na 300 g owoców pół litra śmietanki, miksujemy wtedy krótko by nie wytworzyć masła).

Powodzenia w testowaniu.

 

NAJPROSTSZE LODY-TRUSKAWKOWE

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *