Choć pizza uchodzi za jedno z czołowych dań typu fast food, możemy przyrządzić jej całkiem zdrową wersję. Co najciekawsze nie jest to wcale trudne. Oczywiście ciasto musimy wykonać samodzielnie, ale gdy już będziemy mieć bazę reszta pracy to sama przyjemność. Na wierzchu możemy położyć to, co każdy z nas lubi najbardziej a przy każdej następnej eksperymentować z nowymi dodatkami. A możliwości są dziesiątki:)
A oto przepis na wersję raczej standardową, ale za to naprawdę przepyszną:
Składniki:
- pół kg mąki (może być 1/4 kg pszennej pełnoziarnistej i reszta pszennej)
- 1 szklanka wody
- 6 łyżek oleju
- pół łyżeczki soli
- 1 opakowanie drożdży w proszku
- pół słoiczka małego koncentratu
- suszona bazylia
- suszone oregano
- salami lub szynka (najlepiej z jak najmniejszą ilością sztucznych dodatków – idealnie byłoby bez, można zrobić również wersję z samym serem i warzywami)
- oliwki
- cebula
- ser żółty
- pieczarki
- czerwona papryka
- czosnek
Przygotowanie:
Z mąki, wody, oleju, soli i drożdży zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż zaczną pojawiać się pierwsze pęcherzyki (na początku ciasto może wydawać się za twarde, ale w miarę wyrabiania robi się coraz bardziej elastyczne). Odstawiamy do wyrośnięcia na ok pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienkie placki (mi z takiej porcji wychodzą zazwyczaj trzy średnie blaszki – ale tutaj oczywiście obowiązuje dowolność – zależy kto co lubi, można zrobić dwie pizze na nieco grubszym cieście).
Następnie smarujemy placki koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawami i startym serem a resztę pozostawiam waszej wyobraźni. Ja układam pokrojone na kawałki podane wyżej składniki (cebula, oliwki, papryka, pieczarki i plastry salami lub szynki). Całość możemy jeszcze posypać pokrojoną w drobną kosteczkę cukinią – szczególnie teraz w cukiniowym sezonie; nasza pizza będzie wtedy bardziej orzeźwiająca. Wstawiamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika na ok 15 – 20 min.
Mi najbardziej smakuje pizza polana sosem czosnkowym.
Przepis na sos czosnkowy:
Składniki:
- małe opakowanie śmietany
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- kilka ząbków czosnku (w zależności jaką intensywność chcemy osiągnąć)
- pieprz
- odrobina soli do smaku
- suszona bazylia
- suszone oregano
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smacznego:)
PS Taki sos czosnkowy świetnie smakuje także do grzanek z ciemnego pieczywa, ryby, pieczonych ziemniaków czy po prostu na kanapkę.