O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Według zaleceń powinny gościć na naszych stołach co najmniej dwa razy w tygodniu. Ale co zrobić by danie rybne nie kończyło się na smażonych w panierce kostkach. Propozycji jest na prawdę wiele, a oto jedna z nich.
Oczywiście wśród samych ryb wybór też jest całkiem spory. Dziś jednak zajmiemy się śledziami i to z dwóch powodów. Po pierwsze jest to ryba, której przed zjedzeniem nie musimy poddawać obróbce cieplnej, ani też wędzeniu. Po drugie mimo, że należy do tłustych odmian – jest niskokaloryczna: 100 g śledzi zawiera zaledwie 160 kcal.
Przepis na przepyszną i bardzo pożywną sałatkę śledziową:
Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych solonych (uprzednio namoczonych w zimnej wodzie – kilka godzin)
- ok. 8 szt średniej wielkości ugotowanych al dente ziemniaków
- 4 ogórki kiszone
- 2 jabłka (kruche np lobo)
- pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- jogurt naturalny
- majonez
- pieprz
Przygotowanie:
Siekamy drobno natki, resztę składników kroimy w kostkę (ziemniaki i rybę nieco grubiej). Robimy sos: 2 łyżeczki majonezu + 6 łyżek jogurtu (zwróćcie uwagę, żeby w składzie nie miał mleka w proszku). Całość doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Prawda że proste?:)
A przy tym ile korzyści! Śledzie zawierają kwasy omega – 3, które przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu, a przede wszystkim wzmacniają serce i działają bardzo korzystnie na układ nerwowy, poprawiają pamięć ale i nastrój. Przypisuje się im także działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe (szczególnie jeśli chodzi o raka piersi, prostaty i okrężnicy). Aż 70 % tłuszczy w nich zawartych stanowią jedno i wielo – nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie cenny jest kwas EPA: rozszerza naczynia krwionośne, redukuje tworzenie zakrzepów, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom złego cholesterolu i co bardzo ważne uodparnia nas!
Śledzie są także bogatym źródłem witamin A, E i D, sporo wit. B6 i co szczególnie warto podkreślić wit. B12 (jej zawartość w 100 g czterokrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie). Ponadto dostarczają dużo żelaza, miedzi, fosforu, cynku i jodu. Zalecane szczególnie osobom z niedokrwistością i chorobami układu krążenia.
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek z wędliną no i propozycją na rybne jedzonko jest też domowy paprykarz, o którym pisałam tutaj.
Smacznego:)