Nov

24

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI

O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Według zaleceń powinny gościć na naszych stołach co najmniej dwa razy w tygodniu. Ale co zrobić by danie rybne nie kończyło się na smażonych w panierce kostkach. Propozycji jest na prawdę wiele, a oto jedna z nich.

 

Oczywiście wśród samych ryb wybór też jest całkiem spory. Dziś jednak zajmiemy się śledziami i to z dwóch powodów. Po pierwsze jest to ryba, której przed zjedzeniem nie musimy poddawać obróbce cieplnej, ani też wędzeniu. Po drugie mimo, że należy do tłustych odmian –   jest niskokaloryczna: 100 g śledzi zawiera zaledwie 160 kcal.

Przepis na przepyszną i bardzo pożywną sałatkę śledziową:

Składniki:

  • 0,5 kg filetów śledziowych solonych (uprzednio namoczonych w zimnej wodzie – kilka godzin)
  • ok. 8 szt średniej wielkości ugotowanych  al dente ziemniaków
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jabłka (kruche np lobo)
  • pęczek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • pieprz

Przygotowanie:

Siekamy drobno natki, resztę składników kroimy w kostkę (ziemniaki i rybę nieco grubiej). Robimy sos: 2 łyżeczki majonezu + 6 łyżek jogurtu (zwróćcie uwagę, żeby w składzie nie miał mleka w proszku). Całość doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

Prawda że proste?:)

A przy tym ile korzyści! Śledzie zawierają kwasy omega – 3, które przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu, a przede wszystkim wzmacniają serce i działają bardzo korzystnie na układ nerwowy, poprawiają pamięć ale i nastrój. Przypisuje się im także działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe (szczególnie jeśli chodzi o raka piersi, prostaty i okrężnicy). Aż 70 % tłuszczy w nich zawartych stanowią jedno i wielo – nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie cenny jest kwas EPA: rozszerza naczynia krwionośne, redukuje tworzenie zakrzepów, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom złego cholesterolu i co bardzo ważne uodparnia nas!

Śledzie są także bogatym źródłem witamin A, E i D, sporo wit. B6 i co szczególnie warto podkreślić wit. B12 (jej zawartość w 100 g czterokrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie). Ponadto dostarczają dużo żelaza, miedzi, fosforu, cynku i jodu. Zalecane szczególnie osobom z niedokrwistością i chorobami układu krążenia.

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek z wędliną no i propozycją na rybne jedzonko jest też domowy paprykarz, o którym pisałam tutaj.

Smacznego:)

 

Posted in DIETA | Tagged , , , , | Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: