JAK SMACZNIE WYKORZYSTAĆ RESZTKI MIĘSA Z ROSOŁU?

KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
W niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa – z rosołu. To chyba już dobrze znany scenariusz wielu kuchni. W równie pyszny sposób możemy wykorzystać mięso z naszego wywaru. Nie każdy bowiem rozsmakowuje się w jego gotowanej wersji. Wystarczą natki, cebula i kilka pieczarek żeby nasza nudna baza z rosołu zamieniła się w przepyszne krokieciki:)

 

PRZEPIS NA KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

 

Składniki:

Przepis na naleśniki znajdziecie tutaj (w punkcie świeże kwiaty bzu w cieście naleśnikowym), a ponadto potrzebujemy:

  • 1 cebula
  • kilka pieczarek (ilość w zależności od tego ile mamy mięsa)
  • pół pęczka natki pietruszki (można dodać też trochę szczypiorku i koperku)
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę i pieczarki przesmażamy (pieczarki najlepiej na maśle – to zdecydowanie poprawia ich smak i aromat). Wszystko mielimy razem z gotowanym mięsem (uprzednio podgrzanym) i natkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na krążki naleśnikowe i zawijamy w rulonik z zamkniętymi bokami. Panierujemy i smażymy na złoty kolor.

Idealne na drugie danie lub kolację na ciepło:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *