ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI NA CHOINKĘ

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI NA CHOINKĘ

Aromatyczne pierniczki to podobnie jak choinka, karp czy kolędowanie nierozłączne atrybuty Świąt Bożego Narodzenia.  Wielką przyjemność sprawia  już samo ich przyrządzanie. Ale korzenne ciasteczka to nie tylko rarytas. Odpowiednio przygotowane mogą posłużyć nam jako smaczna i zarazem ekologiczna ozdoba choinkowa. 

 

Przepis na świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 2 szklanki miodu
  • 15 dkg masła
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • 5 żółtek
  • 1,2 kg mąki
  • mieszanka przypraw do piernika (1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Masło i miód roztopić w garnku, a następnie przestudzić. Dodać żółtka, wszystko połączyć z mąką wymieszaną z sodą i przyprawami. Dodać kwaśne mleko. Wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać dowolnego kształtu pierniki, układając na posmarowanej tłuszczem lub zsypanej mąką blasze (dziurkę do przeciągnięcia wstążeczki możemy zrobić rurką ze starego długopisu). Piec 15 – 20 min. w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po wystudzeniu możemy ozdobić ciasteczka lukrem bądź ciemną czekoladą.

 

ŚWIĄTECZNE PIERNIKI NA CHOINKĘ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *